2014. április 10., csütörtök

Burn After Reading [2008]

Az a jó a Coen fivérekben, hogy mindig sikerül nekik az ami csak keveseknek adatik meg a rendezői szakmában, képesek megújulni. Egyszerűen minden filmjük alapjaiban más. Szinte már minden műfajba belekóstoltak, így előbb utóbb eljött az idő, hogy egy komédia legyen terítéken, méghozzá egy kém filmbe csomagolva. A végeredmény pedig elképesztően szórakoztató lett.


Osborn Cox évekig a CIA embere volt, most azonban ajtót mutattak neki. A feleségével való viszonya sem a legrózsásabb, valamit kezdeni kell az életével így hát elkezd dolgozni a memoárján. Amilyen a szerencséje a felvétel amin a visszaemlékezései voltak idegen kezekbe került. A két edzőtermi dolgozó akik ráleltek a felvételre megpróbálják zsarolni a felvétellel a tulajdonosát. Szép kis keveredést okozva ezzel.

A történetet részletesebben leírni felesleges, mert rengeteg kis apróság kötődik a fő szálhoz amik menet közbe adódnak hozzá. Az a legjobb a filmben, hogy egy cseppet sem veszi komolyan magát, mondhatni görbetükröt állít a többi kém film elé. Mindezt úgy, hogy végig jól szórakozunk, remek párbeszédeket hallhatunk, de legjobb az egészben a karakterek. Zseniálisan vannak megírva, annak ellenére, hogy több fő karakterrel dolgozik a film, mindenkit sikerült jól bemutatni. Senkit se éreztem feleslegesnek, hogy csak azért tették volna bele, hogy legyen még valaki.

Ami a színészeket illeti, olyan sztárparádét láthatunk amit csak nagyon kevés film képes felmutatni. John Malkovich az arrogáns ex CIA ügynök szerepére hibátlan választás volt, nem is tudtam volna mással elképzelni így utólag, Brad Pitt ekkora idiótát még sose alakított a vásznon, de annyira jól csinálta, hogy öröm volt nézni, George Clooney nemkülönben, az ő karaktere sem egy lángész, de hát ő is csuklóból hozta a szerepet. Frances McDormad szintén sziporkázott a jeleneteiben és J.K Simons rövidke szerepe is remek volt.

Páratlan szórakozást nyújt a Coen tesók fekete komédiája, hamisítatlan stílussal és remek színészekkel. Kár lenne kihagyni, ha valaki még nem látta.

8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése