2014. április 5., szombat

Ink [2009]

Hát ez jó volt. Hihetetlen, hogy megannyiszor be bizonyosul az a tény, hogy a jó filmhez nem feltétlenül pénz kell, sokkal inkább a remek ötletek.


Jamin Winans neve nem sokaknak mond valamit úgy gondolom. Reméljük ez hamarosan megváltozik. 2009-ben megrendezett egy sci-fi vonásokkal teletűzdelt drámát mind összesen 250 000 $ -ból.

A történetet nehéz pár mondatban összefoglalni, szóval csak a lényeget írom. Az emberek mikor alszanak jó esetben álmodnak is. Ugye álomból két fajta van, amelyikben pozitív dolgok történnek és van mikor a legbelső félelmeink jelennek meg rémálomként miközben alszunk. Ez a két oldal örök harcot vív egymással. A mesemondók vigyáznak a számunkra kedves álmainkra, a Lidércek pedig a rémálmokért felelősek. A kis Emmát is egy ilyen Ink nevű Lidérc rabolja el álmában, ezzel kómába ejtve őt a valóságban. Emmának azonban van aki a segítségére keljen a mesemondók személyében és kezdetét veszi a verseny futás. Eközben a valóságban a lány apjának az életét követhetjük nyomon és tudhatunk meg többet a kapcsolatukról. Többet nem is írok róla, mert nem akarok esetleges spoilereket elejteni.

Szóval maga a film, hogy milyen? Hihetetlenül jó, nem is értem, hogy egy ilyen kis büdzséből készült film, hogyan lehet ennyire epikus és látványos. Nyilván nem AAA-s a látvány, de a remek megoldásoknak hála abszolút élvezhető. Végig fenntartja az érdeklődésünket, nincsenek üres járatok benne és a végén kapunk egy elég szép csattanót is. Apropó, csattanó a kedves PORT.hu gyönyörűen lelövi azt, szóval NE olvassatok utána sehol csak nézzétek meg.

A színészek szintén jól teljesítettek egytől-egyig, kis utánajárással azt is leszűrhetjük, hogy a rendező eddigi munkáiban szinte mindig ezzel a fix gárdával dolgozott.

Na és akkor a legfontosabb, Jamin Winans. Ő volt a film rendezője, írója és zeneszerzője is, és kijelenthetjük, hogy remekül helytállt minden fronton.   Főleg a zene terén, mert az valami elképesztően jó lett, egyébiránt az ő zenéjét hálhattuk a 2012-es The Grey végén is és már ott is megjegyeztem magamnak.

Végszónak csak annyit tudok mondani, hogy mindenki aki teheti nézze meg ezt a filmet, mert teljesen más élményt nyújt, mint bármelyik másik film. Remekül megkoreografált minden egyes kockája annak ellenére, hogy még magyar szemmel is nevetséges összegből készült.

8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése