2014. február 24., hétfő

American Psycho [2000]

A film amellyel Christian Bale végérvényesen belevésette a nevét az emberek fejébe. Persze ez a könyvből megfilmesített mű nem csak miatta emlékezetes, de nélküle nem működött volna ilyen jól az is biztos.





A 80-as évek, New York, tőzsde, méregdrága éttermek, puccos társaság. Ebben a közegben éli Patrick Bateman mindennapjait. Egy világban ahol a hozzá hasonló szűk látású gazdag és öntelt embereknek az volt a legfontosabb, hogy ki tud leghamarabb asztalt foglalni a város legjobb éttermébe. Ahol a névjegy kártyájukkal úgy dicsekednek egymásnak mintha a farkukat méregetnek. Kinek van dombornyomott vagy aranyozott. Felszínes emberek, felszínes kapcsolatok, de belülről velejéig romlott mindegyikük. Pontosan ilyen Patrick Bateman is, sőt rosszabb is. Ő különösképp nehezen tűri, ha valakinek drágább lakása van vagy éppen pofásabb a névjegy kártyája. Az álca amit nap, mint nap felölt igazából egy elmebeteg gyilkost takar, aki olyannyira semmibe veszi az embereket, főleg a nőket, hogy szex közben is csak a saját bicepszét nézegeti. Ennek a velejéig romlott embernek a szemszögéből láthatjuk, hogy milyen is igazából a Wall Street, hogy mi is az igazi értékmérő a gazdagok között és, hogy milyen kicsinyesek is, de leginkább betekintést nyerhetünk egy olyan őrült fejében akinek megvan mindene, de mégis hatalmas űr van benne amit a gyilkolással tud csak betelíteni. A helyzet idővel csak romlik és egyre nagyobb késztetést érez a gyilkolásra, ami persze előbb utóbb a rendőrség figyelmét is felkelti.

A film nagy erőssége a remek atmoszférán és pontos társadalmi ábrázoláson kívül a színészi munka. Christian Bale valami zseniális, minden féle nagy átalakulás nélkül is lejátszik bárkit a vászonról, nem véletlen napjaink egyik legjobb, hanem a legjobb színésze. Egy kisebb szerepben Willem Dafoe is feltűnik, akinek a kutakodó rendőr figurája csak rutin munka, egy még rövidebb szerepben láthatjuk Jared Letot, aki igazából nem zavart sok vizet.

Mindent összegezve egy rendkívül egyedi és érték álló film ez, amely pontos képet mutat, hogy milyen is lehet a felső körökben mozgó réteg. A film vagy könyv ki mit preferál, még inkább csak zavarba ejti az embert. Mindezt megspékelve Christian Bale hibátlan játékával.

8/10



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése