2014. február 10., hétfő

Gravity [2013]

Jobb később, mint soha. Jókora késéssel sikerült megtekintenem a Gravitációt és lehet, hogy a várakozás fokozta az elvárásaimat, de mindenképpen csalódtam a filmben. Nem azért, mert rossz lenne egyszerűen túl sok volt a magasztaló kritika, az éltető szó és ez számomra rányomta bélyegét a filmre.


A nem túl távoli jövőben egy űrállomáson vagyunk, ahol jó hangulatban zajlik a munka, mígnem egy váratlanul érkező meteor becsapódik és megsemmisíti a bázist. Az űrben először járó Dr. Stone és a tapasztalt "buszos" Kowalsky magukra számíthatnak csak. Megszűnt a kapcsolat a Földdel, csak a sötét űr nyomasztó csendje maradt. A haza vezető út pedig a pánikot keltő ürességen keresztül húzódik.

A film hangulata egy kamara darabéra hasonlít, csak itt a hatalmas világűr a helyszín. A látványról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Egyszerűen döbbenetes. Egyértelműen a leglátványosabb űrben játszódó film. Mikor jönnek a meteorok szinte mi is kapkodjuk a fejünket vagy amikor láthatjuk, hogy kel fel a nap szintén zseniális. Az ember erre a másfél órára elfelejt pislogni is. Mindezt úgy mondom, hogy nem 3D-ben néztem a filmet, ami szintén emelne a színvonalon ez esetben, hiszen valódi 3D-s a film nem pedig csak átkonvertálták, hogy drágább lehessen a jegy.

A színészekkel természetesen nem volt gond. Sandra Bullockra nehéz feladat hárult hiszen a film nagy részét neki kellett elvinnie, de kijelenthetjük, hogy megoldotta, de mégis azt kell mondjam, hogy George Clooney jelenléte jót tett a filmnek, egyszerűen vele jobban működött minden. A drámai vonalra nem lehet mondani, hogy rossz lenne egyszerűen csak egy kicsit erőltetett. 

Igazából még csak megmondani sem tudom, hogy mi hiányzott igazán számomra a filmből, de valószínű, ha nem lett volna ekkora a felhajtás körülette most elégedettebb lennék a végeredménnyel. Így kicsit keserű szájízzel írhatom le, hogy láttam egy jó filmet brutális látvánnyal.

8/10




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése