2014. január 4., szombat

Best of 2013

Kicsit megkésve ugyan, de elkészítettem a saját szubjektív listámat a tavalyi év legjobbjairól. A lista írásakor egy nagy problémám akadt, nem volt szerencsém a sokak által az év filmjének kikiáltott Gravitációhoz. Így látatlanba is azt mondom, hogy előkelő helyen végzett volna a listámban Alfonso Cuarón filmje és nemcsak, mert hallom a róla érkezett pozitív visszajelzéseket, hanem azért, mert 2013 pár igazán kiemelkedő alkotást kivéve gyenge év volt filmes szemmel.

Itt pedig a lista:


10.  Fast 6

Ez a film tulajdonképpen a Gravitáció hiánya miatt kerülhetett be a listámba és talán Paul Walker iránti kis elfogultságom miatt is. Amit viszont nem lehet elvenni a filmtől az a látvány és a hangulat. Ez a film nem mozgatja meg az agyunkat. Nem magad elé meredt szemekkel jössz kifele menet a moziból amikor vége, de amíg tart szórakoztat mégpedig nem is kicsit és talán ezért szeretjük annyian a szériát.


9. Pain & Gain

Számomra abszolút meglepetés volt ez a film. Michael "CGI áradat" Bay megmutatta, hogy tud még ő, ha akar. A film a 90-es években játszódik és néhány testépítőről szól. A film másik meglepő tényezője, hogy Dwayne Johnson színészkedik, na nem kell megijedni nem fogunk találkozni a nevével az Oscar gálán, de nagyon jól hozta a nagy "amerikai álom" után sóvárgó kondis tuskót. Jah és igaz történet!




8. Stoker 

Különös film a Stoker, de mit várunk Chan-wook Parktól  az Oldboy rendezőjétől. Már az első snittnél rájövünk, hogy ez más lesz, mint amit megszoktunk és pont ettől remek ez a film. Olyan atmoszférája van ami képes beszippantani már a film elején, ebben segédkezik a briliáns operatőri munka és a remek színészi játék is. Számomra egyértelmű, hogy itt a helye a listámon.


7. This is the End

Avagy Seth Rogen és bandája megőrül. Nálam az év vígjátéka egyértelműen, de azt is megértem, ha valaki 10 percig sem bírta. A történet szerint James Franco házibulijában elszabadul a pokol, szinte szó szerint és a magukra maradt ripacs sztárok próbálnak túlélni. A film amúgy egy görbetükör, saját magukat parodizálják a sztárok és ez teszi igazán viccessé a filmet.


6. The Hobbit: The Desolation of Smaug

A második Hobbit film igazából nem okozott semmiféle meglepetést. Ugyan azt a színvonalat hozta, mint az előző se többet, se kevesebbet. Peter Jackson tudja, hogy hogy kell egy 250 oldalas könyvből 9 óra vizuális orgiát csinálni.A Gyűrűk Ura szintjére nem érnek fel a Hobbit filmek, de bőven szerethetőek és újra Középföldén érezhetjük magunkat ami elég ahhoz, hogy itt legyen.



5. Prisoners

Az elmúlt évek egyértelműen legjobb krimije lett a Prisoners, ezzel igazából nem mondtam nagyot. Utoljára a Zodiac volt az a film ebben a műfajban ami odaszegezte az embert a székhez rendesen, de a Prisoners szerintem még annál is jobb. Jah és abba is Jake Gyllenhaal volt a főszereplő aki természetesen itt is remekel csakúgy, mint Hugh Jackman. A műfaj kedvelői közül aki még nem látta az mindenképp pótolja.



4. Rush

Azt hiszem valami ilyesmi filmre már minden Forma-1 rajongó vágyott rég óta. Hihetetlen, hogy egy olyan sztoriból amit ismerünk, tudjuk mi a végkimenetele, hogy tudott Ron Howard ennyire izgalmas, tanulságos filmet készíteni. Ami egészen biztos, hogy segítségére voltak a színészek is. Chris Hemsworth hitelesen hozza az életet lazán vevő pilótát, de az ász a Niki Laudát alakító Daniel Brühl, zseniális amit művel a vásznon. A filmet annak is nyugodt szívvel merem ajánlani akit hidegen hagy az autósportok világa.



3. The Place Beyond the Pines

Nem titkolom Ryan Goslinggal elfogult vagyok kicsit, mert ő a kedvenc színészem, de az, hogy ez a film ilyen előkelő helyen szerepel a listámon annak ehhez semmi köze. Derek Cianfrance a Blue Valentinenal bebizonyította, hogy érdemes odafigyelni rá. Itt pedig emeli a tétet, mert ez a film fantasztikus lett. Ryan Gosling és Bradly Cooper játékában nincs kivetni való, de az igazán zseniális a filmben az a történetvezetés. Többet nem is mondok aki nem látta nézze meg.



2. Django Unchained 

Quentin Tarantino. E név hallatán van pár ember aki összeráncolja a homlokát, de a legtöbbeknek,- köztük nekem is- széles mosoly ül ki az arcán, mert zseniális filmeket készített nekünk. És igen, megint megcsinálta. Visszahozta Christoph Waltzot és bedobta mellé jokernek Leonardo DiCapriot, ami remek döntésnek bizonyult. Tipikus Tarantino megspékelve egy kis westernnel és rabszolgasággal. Hajszállal maradt le az első helyről.



1. The Wolf of Wall Street 

Könyörgöm, ha idén nem kap DiCaprio Oscar díjat az Akadémia húzza le a rolót nyugodtan. Nem mondhatom, hogy az első percben megvett volna az alakításával, mert már a trailerbe megtette. Ez a film is igaz történet, úgy látszik idén divatos volt a true story, nem véletlen az élet a legjobb forgatókönyv író. Martin Scorsese elhozta nekünk az év szerintem legjobb filmjét, ami végig pörög és ez 3 órás játékidőnél elég nagy szó. A színészekre felesleges kitérni, mert mindenki, de tényleg mindenki nagyon rendben van. A legjobb az egészben, hogy ez a 3 óra úgy telik el, hogy közbe nem akarok pislogni se és mikor vége van legszivesebben kezdeném elölről.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése