2014. január 21., kedd

Jagten/The Hunt [2012]

Miközben Hollywood gyártja a giccses, selejtes drámákat tonnaszámra, kevés minőségi produkciót kapunk  évről évre a belefektetett pénzhez és a mennyiségükhöz képest, addig itt vannak a dánok és mindig megmutatják h kevés pénzből, több profizmussal, hogy lehet IGAZI drámát csinálni.





Főszereplőnk egy teljesen átlagos középkorú férfi, aki egy óvodában dolgozik. A gyerekek és a szülők is szeretik, megbecsülik. Az eddigi nyugodt élete azonban egy buta hazugságtól egy pillanat alatt megváltozik, pedofíliával vádolja őt az egyik óvodás. 

A gyerekek sose hazudnak, hangzik el a filmben. Sajnos vannak akik ezt el is hiszik. Mit lehet tenni ilyenkor, mikor a barátaid, akinek a gyerekeire vigyázol nap mint nap és hirtelen úgy néznek rád mint egy állatra? Kirekeszt a társadalom, egy gyermek szava miatt amit nem is tudnak alátámasztani. Mindenki akivel valaha is jóban voltál úgy néz rad mint egy szörnyetegre. Mindezt egy aprócska visszafordíthatatlan gyermeteg hazugságnak köszönhetően. Ilyenek az ember, naiv hiszékeny, rosszindulatú.

A film hihetetlenül nyomasztó tud lenni, konkrétan felőrli az ember idegeit , hogy milyenek az emberek. Láthatjuk ahogy egy ártatlan élete darabokra hullik, elveszti becsületét. Persze, ahhoz, hogy ennyire átéljük a főszereplő drámáját nélkülözhetetlen Mads Mikkelsen remek játéka. Nem véletlen hazája legelismertebb színesze.

Számomra az utóbbi évek egyik  leghatásosabb drámája a Vadászat, olyannyira, hogy napok után is ott motoszkál a fejemben és meg mindig képes feldühíteni.

8/10




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése