2014. március 8., szombat

American Hustle [2013]

Az utóbbi években megtanulhattuk, ha David O. Russel filmet rendez akkor érdemes rá odafigyelni. A The Fighter és a Silver Linings Playbook főszereplőit megtartotta a rendező és összeeresztette őket. A végeredmény pedig rendesen eltér az előző munkáitól.


A 70-es években járunk. Irving és Sydney szélhámosok, a maguk módján szinte zsenik. Abból élnek, hogy másokat átvernek, ráadásul nem is rosszul. Remekül mennek a dolgaik mindaddig amíg az FBI csaláson nem kapja őket, az egyetlen kiút számukra, ha szövetkeznek velük és nagyobb halakat fognak nekik. További problémát jelent számukra Irving felesége a depressziós Rosalyn is. A megoldást a helyi polgármester, Carmine személylében találják meg, rajta keresztül próbálják a nagy halat becserkészni.

Kezdem azzal ami a kicsit bökte a csőrömet, a történet nem annyira kidolgozott, mint amit eddig megszokhattunk a rendezőtől. Érezhető, hogy arra ment ki a dolog, hogy összeeresztették ezeket a remek színészeket és majd ők elviszik a filmet a hátukon. Ráadásul a recept be vállt, teljesen elfeledkezik az ember az összképről, mert a jelenetek, a párbeszédek mind kiválóak. Ami még emeli az összképet az a kor ábrázolása és a hosszá illő zenék, mindkettő remek lett.

Állítólag a jelenetek egy részét a színészek improvizálták, ha ez igaz akkor ez még tovább emeli az érdemeiket. Christian Baleről már annyiszor leírták, hogy mennyire profi és jó színész, milyen átalakulásokon megy át egy szerep kedvéért, itt most nem lefogynia kellett kivételesen, nagyjából 20 kiló felesleggel feszít a vásznon Bale ami magában is nagy teljesítmény, hát, ha még hozzávesszük, hogy mennyire briliáns az alakítása. Szélhámostársa Amy Adams remek partnernek bizonyult, de még nála is izgalmasabb alakítást nyújtott Jennifer Lawrence, mint unatkozó feleség.Komolyan mondom ijesztően beteg a nő. Bradly Cooper pedig sokadjára bizonyítja, hogy több, mint egy szépfiú, zseniális ő is. Akiről nem beszélnek sokat, de szerintem szintén kiváló volt az Jeremy Renner a jószándékú polgármester szerepében. A nosztalgia kedvéért pedig Robert De Niro is felbukkan egy rövid szerepben. Nem véletlen jelöltek 4 színészt Oscarra a filmből, még, egyikük se kapta meg.

Remek film az American Hustle, amelynek az egyetlen hibája, hogy a színészeket a történet elé helyezte. Ez pedig azt eredményezte, hogy megannyi emlékezetes alakítás szemtanúi lehetünk egy kissé zavaros történetben.

8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése