2014. március 4., kedd

The Man from Earth [2007]

Érthetetlen dolog, hogy csak most jutott el hozzám ez a 2007-es remekmű. Még azt sem mondhatnám, hogy nem lenne elég ismert, hiszen IMDB-n viszonylag sokan szavaztak rá, ráadásul meglehetősen pozitívak a visszajelzések róla. Így hát hamar megnéztem és meg kell mondjam egyet értek azokkal akik  jó véleménnyel vannak a műről.


Az alapfelállás pofon egyszerű, főszereplőnk John Oldman (ironikus) éppen költözik, de mielőtt továbbállna áthívta barátait, munkatársait egy kis nosztalgiázásra. A dolog akkor kezd érdekes fordulatot venni amikor John közli a tudós barátaival, hogy bizony ő 14 000 éves. Persze először a barátok kinevetik, de azért a kíváncsiság is hajtja őket, ezért elkezdik szakszerűen vizsgálni a történetet, amelyet amelyet John folyamatosan egészít ki. Ahogy haladunk előre egyre inkább hajlanak a többiek afelé, hogy lehet akit eddig ismertek ember nem teljesen az akinek eddig gondolták. Mindez azért történhetett csak meg, mert Johnnak mindenre volt "logikus" magyarázata, nem tudták megfogni semmivel. Roppant érdekes témákat érint a film, remekül vegyítették a történelmet a fikciókkal, jól illesztették be a főszereplő karakterét a múlt eseményeibe. Van egy témája a filmnek ami sokak számára megbotránkoztatható lehet, ami nem más, mint a vallás. A film egy pontján felteszi a hallgatóság a nagy kérdést Johnnak. Melyik vallást követte, vagy éppen követett-e bármilyet? A válaszokat nem írom le, de szerintem remekül oldották meg ezt a vallási kérdést. A végkifejlet lehetett volna hatásosabb is, de nem panaszkodom, tisztességesen oldották meg azért.

A költségvetésből kifolyólag nem fogunk igazán ismert arcokkal találkozni, de nyugodtan mondhatom, hogy semmilyen probléma nem volt ezen a téren sem a filmmel. Akit kedvelni kellett elérte, hogy kedveljem, akit pedig ellenszenvesnek az szintén elérte a célját. A hangulat terén lehetett volna talán kicsit erősebb a film, a rendező ezen a téren nem erőltette meg magát, de lehet, hogy ezt is az alacsony büdzsé számlájára írhatjuk.

A film jórészt egy helyen játszódik és ez sokakat elriaszthat, hogy biztos halál unalmas a film, hiszen végig csak fecsegnek, ráadásul egy szobába teszik mindezt. Nyilván sokak vannak akiket nem kötnek le az e fajta filmek és nem is feltétlenül van ezzel probléma, talán kell egy bizonyos érettség ahhoz, hogy értékelni tudjuk az ilyen filmeket. Biztos vagyok benne, hogy pár éve az ismertetőt elolvasva meg se tekintem a filmet.

Szóval aki szeretne látni egy okos, szókimondó filmet, mert besokallt a blockbuster áradattól, ne habozzon és tekintse meg minél hamarabb, nem fog csalódni benne, kamaradarabok kedvelői előnyben. Sokkal több ilyen produkciónak kellene készülnie.

8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése