2014. március 21., péntek

August in Osage County [2013]

Azért ez kemény volt, tudtam, hogy nem lesz egy vidám hangulatú film az Augusztus Oklahomában, de még így rákészülve is adott egy gyomrost.


Egy család pár napjába nyerhetünk betekintést a forró augusztusi időszakban, nem máshol, mint Oklahomában (milyen meglepő). Beverly Weston öreg korára már nem sok örömöt talál az életben, felesége Violet száj rákban szenved, neki pedig alkohol problémái vannak. Egy nap eltűnik, eleinte azt gondolják a rokonok, hogy csak el akart bújni egy kis időre a világ elöl, de nemsokkal később kiderül, hogy öngyilkos lett. A temetésére összegyűlik az egész família, még a rég nem látott rokonok is. Ekkor tudhatjuk meg, hogy ezzel a családdal nincs minden rendben, felszínre kerülnek a régi dolgok, mondhatni kibújik a szög a zsákból. Ez az ellenségeskedés pedig beárnyékolja az egész megemlékezést.

Aki nem bírja a lassan kibontakozó filmeket az ne is olvassa ezt tovább és ne is nézze meg a filmet, mert rendkívül lassú tempóban csordogál előre a cselekmény. Valójában nincs is cselekmény, csak bonyodalom, bonyodalom hátán. A család ábrázolása egyébként remek lett, jól vegyítették össze a szereplőket, mintha egy igazi család lenne. Van lázadó tini, válóféleben lévő szülők, jó fej öreg, ellenségeskedő testvérek és minden ami megtörténhet egy családban annyi különbséggel, hogy itt egy helyen van mind.

A színészek mondanom sem kell mind remekelnek, de ilyen sztárparádé láttán ez elvárható. A legjobbak talán Merly Streep és Julia Roberts voltak. Előbbi a kibírhatatlan, hárpia anya szerepében utóbbi pedig a legidősebb lányt alakította remekül. Rajtuk kívül feltűnik még Ewan McGregor és Benedict Cumberbatch, mindketten üde színfoltjai voltak a filmnek.

Nem volt rossz alkotás az Augusztus Oklahomában, jól nyúlt a témához és jól is ábrázolta azt. A problémám az, hogy inkább hasonlít egy színházi darabra, mint egy filmre, de azért emiatt nem beszélnék le róla senkit. Az a vacsora jelenet pedig zseniális lett, szinte azért megéri egyszer megnézni.

6/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése